"Angst moet geen drijfveer zijn om iets niet te doen"

Leestijd: 0 minuten
Daniels Huisman Advocaten - locatie: Enschede

"Angst moet geen drijfveer zijn om iets niet te doen." Laurens Bezoen is junior partner bij Daniels Huisman Advocaten. Als ondernemer ontkom je er niet aan: je hebt in verschillende situaties een advocaat nodig, maar vaak weet je niet goed waar je een advocatenkantoor op uit moet kiezen. Kies je voor een locatie? Of kies je voor een visie die bij je past? Als je zoekt naar een advocatenkantoor die de handen uit de mouwen steekt en gáát, dan ben je bij Laurens aan het goede adres. Verwacht een concrete visie, nuchterheid en een niet te beteugelen drang naar het vinden van oplossingen waarmee de ondernemer (van ZZP-er tot multimational) verder kan. 

Stel je kunt alles doen wat je wilt, geld speelt geen rol. Wat zou je dan gaan doen?

"Ik ben onder meer gespecialiseerd in het intellectueel eigendomsrecht. Hieronder vallen verschillende rechtsgebieden, zoals het auteursrecht, het merkenrecht, het modellenrecht, et cetera. Zo kunnen niet alleen namen merken zijn, maar ook vormen en kennen we ook positiemerken, patroonmerken, klankmerken. Alledaagse voorbeelden zijn de vorm van Wokkel chips, het gele stiksel bij de zool van Dr. Martens schoenen, 3 strepen van Adidas, de rode zool van een schoen en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Ook de poging om de smaak van Heks’nkaas auteursrechtelijk te beschermen vind ik geweldig.

Dus als geld geen rol speelt dan stop ik met de advocatuur en zou ik heel graag grafisch vormgever/ontwerper willen zijn. Om het verhaal van een klant over te kunnen brengen in een grafisch element, wat vervolgens via het intellectueel eigendomsrecht kan worden beschermd. Ik zou dan graag aan de creatieve kant willen zitten en ergens grondlegger van willen zijn."

Ben jij een Trendsetter, Trendvolger of Trendloos?

"Ik ben een echte trendvolger én daar erg gevoelig voor. Het zijn van een trendvolger hangt ook samen met mijn merk. Want inbreukmakers springen juist in op trends. Zij willen eveneens het succes ervaren van een nieuwe trend waardoor er in een korte periode een stormloop aan namaak op de markt komt. Of de creatievelingen staan op en zoeken de grens van het (on)toelaatbare op."

Op welke prestatie ben je het meeste trots?

"Helaas kan ik geen namen van mijn cliënten noemen, maar daar zitten wel een aantal merkhouders tussen die ook met enige regelmaat genoemd worden in landelijke reclame. Als je dan naar de radio luistert of je kijkt tv en het merk komt voorbij dan kan ik er wel trots op zijn dat ik voor die klant mag werken en we er keer op keer inslagen om het merk te beschermen tegen inbreukmakers die niets liever willen dan het merk wordt doorgehaald."

Wat hebben jouw ouders je vroeger geleerd waar je ontzettend dankbaar voor bent?

"Doorzettingsvermogen en discipline. Ik ben van ver gekomen. Was geen studiebol die van de basisschool naar het VWO ging. Ik had andere interesses: buiten op straat spelen en voetballen. Totdat ik ouder werd en doorkreeg wat ik in mijn mars had en kon bereiken. Ik ging van MAVO naar HAVO en van HAVO naar het HBO. Daar raakte ik voor het eerst bekend met rechtsvakken (ik deed Management, Economie en Recht (MER)).

Bij het vak ‘intellectuele eigendom’ was ik direct verkocht.

De stap naar de uni was groot, maar ik wilde het toch proberen. En met succes. Mijn ouders hebben mij elke dag gesteund. Welke keus ik ook zou maken. Ze waren er altijd voor mij, ook als ik het niet meer zag zitten en dacht dat ik het niet zou gaan halen. Maar zij hebben mij geleerd niet op te geven. Als je iets wil dan moet je ervoor gaan, ook al kan het op een teleurstelling uitlopen. Angst moet geen drijfveer zijn om iets niet te doen."

Heb je in jouw werk ook dingen die erbij horen, maar die je liever niet doet?

"Het meest lastige is toch wel het slecht nieuws gesprek, een uitspraak die tegenvalt moeten bespreken. Moeten uitleggen dat we de zaak hebben verloren, dat terwijl de klant overtuigd is van zijn gelijk."

Wat vind je het leukste aan netwerken?

"Het delen van ervaringen. Niet alleen de successen, maar ook zaken die niet goed gaan. Voor mij is een goede ondernemer een persoon die zich ook kwetsbaar durft op te stellen. Een ondernemer die alleen maar successen deelt geloof ik niet. Ondernemen gaat met vallen en opstaan, waarbij de balans op alle vlakken de juist kant moet omslaan. Iemand die durft te zeggen dat dingen niet goed gaan, maar ook kan luisteren naar anderen. Signalen kan oppikken die je kan meenemen. Eerlijke mensen zijn voor mij waardevol, die niet alleen aan zichzelf denken, maar ook kunnen delen. Dat soort mensen tref ik graag op netwerkevenementen. Mensen waar ik van kan leren en als persoon beter van kan worden."


Laurens Bezoen - Junior Partner
Daniels Huisman Advocaten - locatie: Enschede

Website
Rechtskundige dienstverlening Interview met een lid