Bastiaan Hopster - Ikkijkevenrond.nl

Leestijd: 0 minuten
MYN

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf en is ouder dan 31 december 2018

... 

Bastiaan Hopster is 37 jaar, nieuwsgierig en een door Google gecertificeerd fotograaf. Wat dat betekent, legt hij je graag uit. Verder is hij bezig om de sfeer van de fysieke winkel meer te integreren in de web shop. Hoe dat werkt? Bastiaan vertelt erover, net als over zijn visie op samenwerking en doen waar je goed in bent.

Hoe is jouw bedrijf ontstaan?

"Mijn bedrijf is ontstaan vanuit fotografische activiteiten vanuit mijn eigen naam. Twee jaar geleden is daar de specialisatie in interactieve fotografie bijgekomen. Denk daarbij aan virtuele tours door winkels, gebouwen en het interactief in beeld brengen van producten.

Ik ben een door Google gecertificeerd fotograaf. Overal waar ondernemers via Google beeld laten zien van hun winkel, zaaltje, restaurant of wat dan ook, is dat geplaatst door iemand als ik. Als ondernemers heb je er geen omkijken meer naar. Het is vergelijkbaar met Google Street View, maar dan binnen. De gedachte erachter is dat een ondernemer wel kan beschrijven dat iets 'sfeervol en leuk ingericht'is, maar wat is dat dan? Dat verschilt nog al. Mensen zijn steeds meer visueel ingesteld en willen zelf kijken of de aangeboden faciliteiten passen bij wat ze voor ogen hebben. Vanaf het eerste contact via de website bouw je direct al een relatie op met een klant. De klant blijft daardoor al veel langer hangen."

Hoe ben jij er zo bij terecht gekomen?

"Ik wilde me daarin specialiseren, omdat ik mogelijkheden zag in de internetontwikkelingen. Telefoons kunnen steeds meer. Daar liggen kansen. Je geeft de klant steeds meer het gevoel dat hij echt kan zien wat hij wil zien. Als je een tv wil aanschaffen krijg je vaak standaard foto's van voorkant, achterkant en zijkant. Het is veel leuker om er zelf omheen te draaien en te bepalen wat je wilt zien. Je voorkomt daardoor ook teleurstellingen. Er zijn minder misverstanden. Dat geeft vertrouwen bij klant én zorg voor minder retourzendingen. Het is ook veel handiger voor webshops: je bent nu met één beeld klaar."

Wat is het allerleukste aan je vak?

"Om samen met ondernemers van kijkers, kopers te maken. Ondernemers zijn er nog niet zo bekend mee. Ze denken bijvoorbeeld dat het heel kostbaar is, maar je kunt het zo gek maken als je het zelf wil. Het biedt zoveel mogelijkheden. In de praktijk ben ik anderhalf tot twee uur bezig op locatie. Ondernemers zijn aangenaam verrast als ze het resultaat zien. Bij mij staat hoog in het vaandel dat ik eerst ga kijken wat een ondernemer nou echt wil. Wat wil hij in beeld brengen en hoe ziet dat er nu uit. Wat verdient bijvoorbeeld aandacht in het pand? Doen de lampen het goed, zijn de plinten compleet et cetera. Je moet je wel realiseren dat wat ik vastleg, ook voor langere tijd zichtbaar is. Als ik het probleem niet kan oplossen voor een ondernemer, is het ook goed. Dan verwijs ik graag door."

Wat is je droom?

"Dat mensen me makkelijker weten te vinden. Dat ze meer naar mij toekomen met de vraag: kun je iets voor mij betekenen. Dat de ondernemer de meerwaarde inziet van wat ik doe. Ik kijk welke ontwikkelingen er zijn op gebied van interactieve video. Kleding zien op een paspop is leuk, maar wat is er mis met mensen in beeld, die de kleding dragen? Dat kan ook online en dan zou je je klant interactief kledingstukken en accessoires kunnen laten testen en combineren. Daar ligt wel een droom van me. Om wat te betekenen voor de ondernemers uit de winkelstraat. De sfeer die je daar hebt door bijvoorbeeld het mooie pand en door de mensen die er werken, zou ik graag willen vertalen en combineren met de web shop. Maar ook de web shopondernemers zou ik willen helpen om hun producten in één keer goed online te zetten. Het beste van een bedrijf is de service die je biedt. Producten zijn vervangbaar, maar de indruk moet goed zijn en daar heb je maar één kans voor."

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?

"Ik doe veel werk achter mijn bureau. In beweging blijven is dan goed. Beetje sporten, beetje fitness. Met mijn twee kinderen, van 3 en 7, lekker op pad gaan is ook ontspanning. Even naar de markt en met de ander naar de voetbal. Hard werken is goed, maar het moet niet ten koste gaan van de relatie met anderen. Ik geniet graag een beetje van het leven: lekker eten, lekker drinken en mensen ontmoeten."

Waar ga je voor komend jaar?

"Ik ga voor uitbreiding en groei. Het aantal klanten waar ik mijn aandacht aan geef wil ik graag uitbreiden, maar ik wil ook graag groeien in het aantal producten wat ik bied. Dat kan door meer samenwerkingen aan te gaan. Ik weet waar ik goed in ben en ik zie waar een ander goed in is. Hoe kunnen we samenwerken? Schoenmaker blijf bij je leest, dat idee."

Wat zijn je karaktereigenschappen?

"Nieuwsgierig, weten wat er speelt en de vraag waarom je iets wilt. Meedenken met de ondernemer. Dat klinkt misschien vaag en abstract, maar ik hou van de vraag: waar kan ik je mee van dienst zijn? Als ik dat weet, kan ik je bijvoorbeeld ook doorverwijzen naar andere ondernemers. Dat is ook een stuk samenwerking. Ik wil graag op de hoogte blijven van wat er speelt.

Een nadeel is dat ik wel eens teveel wil doen voor een klant. Ik ben heel hard bezig om een klant te helpen, maar dat gaat de klant niet zo zien of ervaren. Ik kan extra hard mijn best doen om 120% procent te verbeteren, terwijl de klant met 80% al tevreden zou zijn. Het kan een overkill zijn."


Directeur
MYN

Website
Zakelijke dienstverlening Interview met een lid