Cees Oxener - Vinox

Leestijd: 0 minuten
MYN

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf en is ouder dan 31 december 2018

... 

Cees Oxeneris, 63 jaar en gepassioneerd wijnliefhebber. In de herfst plukt hij graag zijn eigen paddenstoelen en verder helpt hij mensen graag met het kiezen van een lekkere wijn uit Languedoc-Rousselon. Wel vanuit zijn Web shop, want het gedoe van een fysieke winkel laat hij liever aan zich voorbij gaan. Cees vertelt over Bag-in-box-wijn, keuzestress en zijn respect voor bevlogen mensen.

Hoe is Vinox ontstaan?

"Ik ben jarenlang actief geweest in de HORECA.Ik ben in '94 als kok begonnen bij een hotel/restaurant. De keuken liep zo goed dat ik anderhalf jaar later werd gevraagd als bedrijfsleider. Het bleek een succes en al snel werd ik operationeel manager. De laatste 10 jaar, tot 2011, was ik de directeur van dat hotel/restaurant. De toenmalige eigenaar kon het bedrijf goed verkopen. Ik ben nog een jaar in dezelfde functie gebleven bij de nieuwe eigenaar. Toen dacht ik: wat nu verder? Vanuit mijn functie importeerde ik al wijn uit Frankrijk. Daar wilde ik zelf eigenlijk meer mee doen. Daar begon Vinox. Vin betekent wijn in het Frans en Ox komt van mijn achternaam. Vinox is bewust alleen een webshop. Ik geloof dat dat de toekomst is en daarbij heb ik geen zin in de rompslomp rond een fysieke winkel. Ik wil geen personeel, tenzij is zo hard groei dat ik wel moet."

Waarom heb je hiervoor gekozen?

"Ik ben er ook mee begonnen, omdat ik affiniteit wilde houden met de HORECA en met het ondernemen zelf. Een winstoogmerk was niet direct aanwezig, maar het begint wel lekker te lopen. Er zijn overal heel veel lekkere wijnen te koop, het arsenaal is geweldig. Ik observeerde mensen in de supermarkt die het moeilijk vonden om te kiezen. Het aanbod is zo groot! Mensen moeten heel veel proberen, willen ze hun favoriete wijn ontdekken. Toen heb ik gezegd: ik kies één gebied in Frankrijk om de keuze voor de klant wat makkelijker te maken. Languedoc-Roussillon is 's werelds grootste wijngebied en biedt kwalitatief hoogstaande wijnen tegen een goede prijs. Ik reken het tot de nieuwe wijnwereld en het is het enige gebied wat goed op kan tegen goedkope wijnlanden als Chili en Argentinië."

Nog een goede wijntip?

"Ik ben een liefhebber en ik drink graag wijn. Mijn favoriet is momenteel van Calmel & Joseph. Met name de witte Chardonnay. Het is één van 's werelds mooiste Chardonnays en ook nog eens heel betaalbaar."

Wie inspireert je?

"Bevlogen mensen dwingen mijn respect af. Als je ergens in gelooft, dan moet je ervoor gaan. Als je succes wilt hebben, moet je passie uitstralen. Dat maakt het leven ook wat aangenamer. Ruud Veltenaar is zo iemand. Ik ben hem inmiddels al jaren uit het oog verloren, maar hij heeft, als gastspreker, veel voor ondernemers gedaan. Het is een hele gepassioneerde man, die geloof uit straalt en positief is ingesteld. Voor mij is hij een bron van inspiratie: als je ergens in gelooft, dan moet je ervoor gaan en je niet zo snel van je stuk laten brengen. Als je dat geloof hebt, dan ontmoet je mensen die dat geloof delen en dan komt het succes ook wel."

Waar ga je voor komend jaar?

"Voor het verhogen van mijn aandeel in de webshop. Ik heb al een hele sterke stijging meegemaakt, maar nu wil ik me meer richten op Bag-in-Box-wijnen. Dat is de toekomst. Het is dezelfde kwaliteit als wijn in een fles, maar het 30-35% goedkoper. In Nederland hebben we last van het beeld dat wijn die niet uit een fles komt, van een mindere kwaliteit is. De uitdaging voor mij is om dat beeld weg te nemen en mensen te overtuigen van de kwaliteit van Bag-in-Box. Reken maar uit: we drinken in Nederland gemiddeld per jaar 27,5 liter wijn per hoofd van de bevolking. Als je 30-35% op die kosten kunt besparen, kun je een heleboel leuke dingen doen. Ik ben één van de weinigen die redelijke keuze heeft. Vaak hebben mensen in hun omgeving er iets over gehoord of als ze googlen, maar daar ben ik druk mee bezig."

Waar mag je jou 's nachts voor wakker maken?

"Voor lekker eten. Het moet licht verteerbaar zijn en gemaakt van goede producten. Originaliteit en bereidingswijze zijn ook erg belangrijk. Paddenstoelen zijn één van mijn favorieten. Die kun je op velerlei manieren klaarmaken: ze kunnen een extra dimensie geven aan een saus of aan een soep. In de herfst pluk ik ze ook zelf in het bos. Ik roof niet hoor, maar ik weet de plekken voor eekhoorntjesbrood en cantharellen. Maar ik pluk bijvoorbeeld ook waterkers langs het water. Het is heel erg gezond en lekker. Daar kan ik hele lekkere sauzen en soepen van maken, salades. Het geeft een extra kick als ik het zelf geplukt heb."


Eigenaar
MYN

Website
Voeding & gezondheid Interview met een lid