Emmo Elshof - directeur Best4U

Best4u Media

Wil jij razendsnel een nieuwe website of webshop? Dan ben je bij Best4U aan het juiste adres. Best4U claimt namelijk de snelste websitebouwer van Nederland te zijn. Maar hoe doen ze dat dan? Ondernemer Emmo Elshof legt uit hoe ze dit waar kunnen maken.

De snelste webbouwer van Nederland

"We hebben geclaimd de snelste webbouwer van Nederland te zijn en het snelste en beste ontwikkelproces te hebben. De afgelopen jaren hebben we het proces van het bouwen van een website zo inzichtelijk en strak mogelijk gemaakt. In het MKB zie je vaak dat de eigenaar van het bedrijf zelf verantwoordelijk is voor de website en marketing van het bedrijf. Het is niet je core business als directeur of eigenaar en daardoor kom je er door andere prioriteiten niet aan toe. Het kost te veel tijd, moeite en is het wellicht iets dat je niet altijd leuk vindt om te doen. Dus hebben wij het dit hele proces in een strak ontwikkelproces gegoten, waarbij je als MKB’er bij de intake ongeveer 4 uur tijd kwijt bent en wij daarna aan de slag kunnen. Na deze intake hebben wij namelijk alle onderdelen om de website goed te bouwen en snel op te leveren. Normaal kost het erg veel tijd om de juiste content en inhoud te verzamelen, maar wij ondervangen dit met ons systeem. Het is in deze markt moeilijk om onderscheidend te zijn. Iedereen kan tegenwoordig een website bouwen met Wordpress. Uiteraard onderscheiden we ons ook al op kwaliteit en techniek van de site, maar dat maakt ons niet uniek. Maar de hele organisatie er omheen wordt steeds moeilijker en dát is wat wij goed kunnen. Op ontwikkel- en organisatiesnelheid willen wij de concurrentie voorblijven."

Verkopen in Nederland, ontwikkelen in Moldavië

"Door 15 jaar ervaring hebben wij inmiddels een duidelijk beeld van hoe een goede website moet werken en eruit moet zien. Tien jaar geleden hebben we in Moldavië een compleet eigen entiteit opgestart, waarmee we onze ontwikkelcapaciteit hebben uitgebreid en we zo snel kunnen schakelen en ontwikkelen. Vanuit Zutphen regelen we de consultancy, advisering, projectleiding en vormgeving. Wanneer we jouw opdracht krijgen, krijg je als klant tevens dus hulp en begeleiding bij wat er van jou verwacht wordt bij de aanlevering. Onze technische vertaling van de specificaties in combinatie met het grafische ontwerp en de aangeleverde content en afbeeldingen gaan als 1 totaal opdracht richting Moldavië. Daar gaat 1 van de WordPress developers ermee aan de slag en zorgt dat hiervan super snel een professionele website of webshop wordt ontwikkeld. Uiteraard vindt er naar oplevering van de developer nog een uitgebreide check plaats door de projectleider en wordt de site op verschillende kwaliteitselementen nagelopen. Hierna wordt het overgedragen aan de klant.

Momenteel hebben wij ruim 100 mensen werkzaam in Moldavië, waarvan ruim 40 direct voor Best4U Media. Met de kennis die zij de afgelopen 10 jaar daar hebben opgedaan doen zij de daadwerkelijke technische realisatie van de website op de manier en met de kwaliteit die we in Nederland gewend zijn."

Kennis, kunde én bijdragen aan de maatschappij

"Alweer 10 jaar geleden hebben we de onze eigen vestiging opgestart in Moldavië. In Nederland was en is het erg lastig om aan goede ontwikkelaars te komen en tevens vast te houden. Én daarbij ook nog eens erg duur. Door de extreme groei die we doormaakten in die tijd, werden we min of meer gedwongen naar andere opties dan Nederland te kijken.

Via allerlei tests en pilots zijn we uiteindelijk in Moldavië terecht gekomen. Dit bleek een schot in de roos. We vonden enerzijds de technische kennis en kunde die we nodig hadden en anderzijds sloot de cultuur perfect aan. Tegelijkertijd kunnen we daar ook een stukje bijdragen aan de maatschappij. De impact die we hebben op het leven van mensen is veel groter dan in Nederland. Door ze daar uit te dagen met de bijzondere en technisch uitdagende projecten van uit Nederland kunnen we echt het verschil maken. Daarnaast proberen we tevens een bijdrage te leveren met het bedrijf aan de privé-omstandigheden van onze ontwikkelaars. Door regelmatig ook activiteiten te organiseren voor niet alleen de ontwikkelaars maar ook hun gezinnen dragen we echt iets bij. Dat is wel een kroon op het werk dat we doen.”

Er staan voor je team in het buitenland zoals je dat doet voor je team in Nederland

"In de Nederlandse IT sector is nog steeds een schrijnend tekort aan goed IT'ers. Daarom hebben we een constructie opgezet, waarbij andere bedrijven - waaronder bijvoorbeeld onze concullega's, maar ook bedrijven met een eigen software product -  een eigen extended team bij ons in het bedrijf kunnen neerzetten. We recruiten deze mensen specifiek voor de klant. Hierbij brengen we tevens de bedrijfscultuur en core values van de klant over naar het extended team.
Omgaan met je mensen in het buitenland zoals je dat ook met je team in Nederland doet is essentieel. Dat verwachten we ook van de bedrijven die een extended team inhuren. Je komt niet even snel binnen, werkt aan een project en bent weer weg. Nee, je moet daar echt een  team willen gaan opbouwen dat als verlengstuk van jouw bedrijf gaat fungeren, met dezelfde omgang met je personeel als in Nederland. Je zet echt de cultuur van je bedrijf neer. Dit is de enige manier waarop wij denken dat je succesvol kunt werken met een extended team in het buitenland."

Stoppen met ondernemen is geen optie

"Ik haal persoonlijk heel veel energie en plezier uit het ondernemen. Niet alleen in Nederland maar ook door in het buitenland werkzaam te zijn. Onze eigen ervaring projecteren op andere organisaties en ze helpen de stap naar een extended team oplossing te zetten geeft me erg veel energie. Het is in iedere case anders en dus iedere keer weer een uitdaging.

Stel dat geld geen rol zou spelen, zou ik hier zeker mee doorgaan. De waarde die we op dit moment hebben opgebouwd in Moldavië zou ik willen voortzetten en verder uitbouwen. Stoppen met werken, ook al zou geld geen rol spelen, is zeker geen optie. Ik ben iedere dag bezig met dingen die ik oprecht leuk en interessant vind en dat is belangrijker dan het geld wat je ermee verdient. Je wilt iets bereiken met je onderneming. Vanuit Best4U zijn we sowieso altijd bezig met het beste in mensen naar boven halen en het ‘er zijn’ voor de mensen die bij ons bedrijf werken. Natuurlijk ook met geld verdienen met een goede marge, maar niet ten koste van alles. Op die manier zal ik altijd blijven ondernemen."

Leren door te dóen

"Overigens was het niet mijn eerste keuze om websites te gaan bouwen. Na het behalen van mijn VWO-diploma had ik de ambitie om bij de AIVD of politie te gaan werken. Wel het échte onderzoek doen – dus niet op straat - maar de recherche of bij de inlichtingendienst. Daar heb ik mijn route op uitgestippeld. Ik heb de selectiedagen gelopen, kreeg een goede beoordeling en zou aan de slag gaan. Twee maanden voor ik zou starten werden helaas alle vacatures ingetrokken vanwege bezuinigingen. Ik was in die periode tussen het behalen van mijn diploma en het starten van mijn nieuwe uitdaging werkzaam bij Best4u. Aangezien een nieuwe studie starten er in oktober niet meer in zat, zou ik dit een half jaar doen. En daar ben ik eigenlijk zo snel verliefd geworden op het hele IT-vak dat ik nooit meer weg ben gegaan. Na 7 jaar heb ik het stokje overgenomen van mijn broer en zijn compagnon en ben door gaan ontwikkelen. Ik heb zelf veel geleerd door te enerzijds te doen, maar anderzijds ook door gewoon heel veel te lezen en op internet op zoek te gaan naar de oplossing. Het was fijn geweest om vooraf iets meer basiskennis te hebben over het bedrijfsmatige deel, zoals de cashflow prognoses of het hele administratieve gedeelte. Maar aan de andere kant, denk ik niet dat ik op dezelfde plek zou staan als ik eerst een studie van 4 tot 6 jaar had gedaan. Door jezelf te verrijken met informatie, zelf op zoek te gaan en veel te lezen kun je enorm veel leren en ben ik zelf onwijs gegroeid."

Digitalisering Agro Techniek Holland

"Momenteel ontwikkelen we 10 websites in de week. Een van de projecten die me altijd bij zal blijven is Agro Techniek Holland. Wij hebben vanaf 2012 of 2013 alle IT-matige zaken geregeld voor dit enorme agrarische evenement. We hebben vanaf het begin aan tafel gezeten en de digitaliseringsprocessen met hen uitgedacht: van de ticketverkoop voor de bezoeker, tot het contact met de exposanten, huren van de plekken, facturatie, gebruik van catering, enz.. Alles is geautomatiseerd. Dat project is langzaam meegegroeid met Best4U. Zij zaten precies op het juiste moment op het ontwikkelpunt waar wij op verder wilden in de IT-mogelijkheden voor die sector. En daardoor hebben wij ons ook weer door kunnen ontwikkelen. Het meedenken en uitdenken van dat soort processen en applicaties hebben mij zoveel ervaring gebracht. We hebben ons door dit project nog verder in door kunnen ontwikkelen. De klant triggerde ons ook altijd om met innovatieve oplossingen te komen.

En daarnaast hebben wij ook een hele goede klik met de organisatie. Dit jaar ging het evenement niet door, maar hebben we wel meegedacht aan opties om een digitale versie neer te zetten. Dit is helaas niet gelukt, maar ook deze ervaring nemen we weer mee en we blijven met elkaar in gesprek."

Ieder bedrijf wordt een IT-bedrijf

"Ik denk dat iedere ondernemer er zich van bewust moet zijn dat over 10 tot 20 jaar ieder bedrijf in een bepaald opzicht een IT-bedrijf wordt. Alles wordt geautomatiseerd, alles gaat steeds meer richting het internet en digitale oplossingen. Die ontwikkelingen gaan heel snel. Vroeg of laat krijg je daar als ondernemer mee te maken, dus zorg dat je daar op voorbereid bent als je toekomstbestendig wilt zijn. De coronacrisis heeft dit proces alleen nog maar enorm versneld. Besef als ondernemer dat ieder bedrijf te maken krijgt met een stuk digitalisering en automatisering en dat je er beter te vroeg dan te laat mee kunt beginnen. Het belang van een goede website moet je nooit onderschatten. Het wordt steeds belangrijker, het is je visitekaartje. Dus zorg dat dat goed op orde is! En dat hoeft niet altijd duur te zijn."


Directeur
Best4u Media

Website
Zakelijke dienstverlening Interview met een lid