Frank Zomer - eigenaar Dutch Display B.V.

Leestijd: 0 minuten
Dutch Display B.V.

Ben je op zoek naar een unieke verkoopdisplay voor je product? Dutch Display maakt met passie het onmogelijke mogelijk voor de klant. Met een unieke kijk wordt de wens van de klant omgezet in het best passende concept. Of het nu gaat om een uniek en nieuw ontwerp, het efficiënter produceren van een bestaand concept of het meedenken in materiaal keuzes, Frank Zomer van Dutch Display vindt voor jou de exclusieve oplossing.

Op zoek naar de perfecte baan

"Mijn eerste onderneming had ik toen ik 18 jaar was. Ik heb een bouwkundige achtergrond en had samen met mijn ouders een bedrijf in onder andere kozijnen. Wij hielden ons voornamelijk bezig met de particuliere markt en daar was ik op een gegeven moment helemaal klaar mee. Het is altijd te duur en mensen willen altijd het goedkoopste. Ik ben er op mijn 25e mee gestopt en toen dacht ik: wat ga ik nu doen? Ik had werkelijk geen flauw idee. Je had in die tijd allemaal detacheringsbureaus en die hadden 'de perfecte baan voor jou'. Dus ik ben daar naartoe gegaan in mijn nette pak en toen ze vroegen of ze me konden helpen zei ik: 'Op de deur staat van wel. Jullie hebben de perfecte baan voor mij, dus kom maar op. Ik laat me verrassen.'"

Ik wist niet eens wat een display was

"Bij toeval hadden ze een vacature bij een displaybedrijf in Vaassen die ze niet vervuld kregen. Dat zou voor de duur van zes weken zijn. Ik ben daar begonnen, zonder enig idee te hebben wat ik moest gaan doen. Ik zocht vooral de uitdaging, maar ik wist niet eens wat een display was. Uiteindelijk heb ik heel lang samengewerkt met de directeur. We moesten in die zes weken tijd 2400 cosmeticameubels maken voor de Etos en de Kruidvat. Hoe ze dat ooit bedacht hebben weet ik niet, want dat was onmogelijk.

Het bedrijf zocht iemand die A ging zeggen, maar ook B ging zeggen. Zij hadden niets aan iemand die na een paar weken weg zou lopen van een project van 1,2 miljoen gulden, want dan had hij pas echt een serieus probleem. Die zes weken zijn overigens niet gelukt. We hebben het na 3 maanden afgerond en ik ben eigenlijk nooit iets anders gaan doen. Achteraf bekeken hebben ze dus zeker de perfecte baan voor mij gevonden."

Goedbedoeld advies, maar niet altijd uitvoerbaar

"Ik ben uiteindelijk voor mezelf in deze branche verder gaan werken en ben mijn eigen onderneming gestart. Ik kreeg en krijg van veel mensen advies over het ondernemerschap van mensen die geen ondernemer zijn. En hoe goedbedoeld ook, ik kan er vaak niets mee, ze zijn gewoon niet praktisch. Het is niet zo dat ik om 17.00u de deur achter me dicht trek en dan klaar ben. Of dat ze zeggen: 'doe eens wat rustiger aan' of 'ga dan gewoon halve dagen werken, want je kunt het toch zelf bepalen?' Dat is goedbedoeld en ze willen je helpen als ze zien dat je het druk hebt, maar ze hebben er totaal geen zicht op. Ik vind dat wel lastig, want wat zij zeggen kan gewoon niet altijd. Aan de andere kant komt er juist ook wel eens iets leuks uit die onverwachte hoek, juist omdat die mensen er heel open in staan. Vaak is dat dan wel inhoudelijk over producten, creativiteit kan me dan juist wel helpen."

Wij maken alleen maar leuke producten

"Waar ik wel heel veel mee kan is mijn oudste klant en vast contactpersoon. Met hem had ik vanaf het begin al goed contact. We werken bijna 20 jaar met elkaar en ondanks dat hij regelmatig is verhuisd of veranderd van baan, komen we steeds bij elkaar terug. Als het niet leuk genoeg is doen we het niet en dus maken we alleen maar leuke producten. We hebben zo’n chemie dat wanneer we om tafel gaan zitten er altijd de leukste en gekste ideeën op tafel komen. Overal waar we zitten zoeken we elkaar weer op en maken we samen de juiste dingen.

Zo belde hij me eens op: 'ik heb dat en dat nodig.' Ik zat toen tussen banen en had wel een idee van waar ik naartoe ging, maar dit was nog niet rond. Daarnaast zat ik ook nog met een concurrentiebeding. Ik heb hem toen in contact gebracht met de directeur van het bedrijf waar ik mogelijk naartoe zou gaan met het idee: dan kunnen zij vast starten en neem ik het later over. Zij hebben toen samen iets bedacht, ik heb daarna de ontwerpen gezien en toen ik in dienst kwam heb ik het model gepresenteerd. Ik zette het model toen op tafel bij de klant en hij zegt: 'ik vind het wel leuk…'"

Niet de grootste klant, maar wel een trouwe klant

"Als ik íets funest vind is het wanneer een klant zegt: 'ik vind het wel leuk'. Dus dat heb ik ook tegen hem gezegd. Voor mij is het een enorme tegenvaller als iemand zegt ‘ik vind het wel leuk’. En dan mag de directeur het wel bedacht hebben, zelfs al had de koning het bedacht, als de klant het niet leuk vindt dan ga ik dit niet verkopen. Dus we hebben een leeg papier gepakt en we zijn gaan sparren. Toen we een mooie schets hadden en ik het model wilde maken zei hij vervolgens ook: ‘nee joh, start meteen de productie maar, dat komt wel goed.’ Dat heb ik met hem altijd en dat is heel waardevol.

Toevallig had ik hem van de week aan de telefoon, want hij helpt me behoorlijk in deze tijd. Alles wat hij kan vinden legt hij bij mij neer. We houden het samen langer vol dan we ooit in een huwelijk hebben volgehouden. Hij is niet mijn grootste klant, maar het is wel een trouwe klant. Dát zijn de meest waardevolle klanten. Niet even ‘snel snel’, want die klanten gaan net zo makkelijk ergens anders naartoe. Overigens heeft deze klant vaak wel haast en heet ook nog Snel van zijn achternaam."

In de ijskast door de coronacrisis

"We werken alleen zakelijk en op maat. Voor particulieren of kleine bedrijven doen we wel eens kleinere oplages waar we een aantal standaardproducten zoals rolbanners en vlaggen voor hebben en dan leveren we dat ook. Niet om geld aan te verdienen, maar dit levert wel weer positieve reclame op. Verder leveren we in principe kleine en grote oplages van maatwerk en daardoor zijn projecten bij ons altijd hollen of stilstaan. Momenteel zijn we bezig met een vloerdisplay voor deurkrukken voor een bedrijf en met een vloerdisplay voor tapijtstalen van een grote tapijtfabriek. We hebben ook nog een grote opdracht van Garmin in de ijskast staan.

Van het ene op het andere moment droogde de handel in een keer op met de coronacrisis. Op het moment dat tijden onzeker worden gaan partijen marketingbudgetten vasthouden. Niemand weet hoe lang het duurt, dus de ene na de andere afspraak werd afgezegd of ging de ijskast in. Het loopt wel een beetje door, maar ideaal is het niet. Ik merk nu wel dat onze klanten ongeduldig worden. Ze willen dóór. Stilzitten heeft lang genoeg geduurd, dus wat gaan we opstarten? Zo maken we veel meer afspraken op afstand in plaats van dat we op bezoek gaan."

Werk marktconform!

"Zelf hebben we een lage overhead, dus drukt gelukkig niet heel erg op de omzet. We hebben vier mensen op de loonlijst. Ik, een vaste verkoper en twee buitendienstmedewerkers die deeltijd werken. Zij doen vooral de plaatsing en service wanneer het nodig is. Daardoor redden we het nu ook wel. We hebben wel aardig wat concurrentie in deze markt. Eigenlijk hoop ik stiekem dat er een aantal omvallen. Voor de bedrijven heel vervelend, maar voor de markt wel goed. Wij hebben zelf weinig last van onze concurrenten omdat we het heel goed doen. Maar er zijn er echt wel die de markt om zeep helpen met te lage prijzen. Ze werken voor prijzen dat het echt niet kan. Zij maken het in Nederland goedkoper dan ik bijvoorbeeld in Polen zou kunnen doen. En je hebt bedrijven die heen en weer vliegen qua prijs. Dat kan echt niet. Werk gewoon marktconform."

Laat los waar je geen invloed op hebt en kijk naar wat wél kan!

"In mijn vrije tijd lees ik nog wel eens een boek. Het laatst gelezen boek is eigenlijk alweer te lang geleden. Mijn boekenkast staat vol met biografieën en kookboeken. Ik houd van biografieën van mensen die iets bijzonders gedaan hebben. Ik ben niet van fictie, sprookjes of fantasy. Waargebeurde verhalen vind ik veel inspirerender. Het boek dat mij het meest is bijgebleven is over de topman van ABN Amro: De Prooi. Die man is een verschrikkelijke bijter. Fantastisch om te lezen! Zo schoot hij eens met een jachtongeluk zijn rechterarm eraf en 2 weken later schreef hij met links. Hij zoekt metéen naar een oplossing. Zo ben ik ook. Kijk waar je invloed op hebt en de zaken waar je geen invloed op hebt moet je loslaten. Zoek naar andere wegen, zoek naar hoe het wel kan. Ik doe dat precies zo. Daar word je heel creatief van!"


Eigenaar
Dutch Display B.V.

Website
Zakelijke dienstverlening Interview met een lid