Friso Woudstra - Friso Woudstra Architecten

Leestijd: 0 minuten
MYN

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf en is ouder dan 31 december 2018

... 

Friso Woudstra is architect. Zijn bureau bouwt miljoenenvilla's, renoveert stadscentra en werkt tekeningen tot letterlijk elke steen uit. Het doel? Nieuwe monumenten bouwen die passen in hun omgeving.

Waarom doe je wat je doet?

"Ik ben architect. Mijn opa was architect, dat heeft mij altijd aangesproken. Toen ben ik zelf ook die kant opgegaan. Ik heb affiniteit met het bouwen en ontwerpen van woningen, villa's en bedrijfsgebouwen. Als bureau zijn we ook stedenbouwkundig bezig. Als architect zie je wat je gemaakt hebt. Dat geeft bevrediging. Als architect ben je niet alleen maar artiest, maar ben je bezig met de combinatie van esthetiek en techniek. Een strak design is prima, maar het ligt eraan waar je het bouwt, het moet passen in de omgeving."

Wat spreekt je aan in architectuur?

"Monumentenzorg heeft mij altijd aangetrokken. Daarom bouwen we zogenaamde 'nieuwe monumenten'. We werken veel in retrostijlen. Die hebben zich al bewezen en dat voorkomt lelijke gebouwen. Daarnaast is hergebruik in plaats van sloop ook beter voor het milieu en dus duurzamer. Je moet nadenken over wat je doet, over wat je bouwt. Het is zo dom als je niet hebt nagedacht over iets wat je van te voren hebt kunnen zien aankomen. Er zijn zoveel voorbeelden te bedenken waar artisticiteit het belangrijkste is, en dat is ook belangrijk, maar je moet ook kennis van zaken hebben. Je moet het wel kunnen realiseren. Het ambachtelijke, het vakmanschap is erg belangrijk. Wij proberen echt architect te zijn: we ontwerpen, werken het uit tot letterlijk elke steen op papier staat. Als ontwerper moet je in staat zijn je werk zo uit te voeren op papier, dat het ook echt gebouwd kan worden. Helaas komt het vaak voor dat de aannemer het maar uit moet zoeken."

Wat is het mooiste gebouw?

"Er zijn zoveel mooie gebouwen. De nieuwe Albert Heijn in Elst bijvoorbeeld. Het is een Albert Heijn van 4000 vierkante meter, die we toch midden in het centrum konden houden. Daardoor loopt het centrum niet leeg. Het parkeerprobleem is opgelost door 182 parkeerplaatsen en qua uiterlijk ligt het in het verlengde van het oude centrum van Elst. Ik houd van het neoclassicisme: door veroudering wordt het mooier. Het krijgt een soort uitstraling die mensen als prettig ervaren. Over het algemeen verouderen natuurlijke materialen positief: dan 'leeft' het. Zo is het ook met gebouwen die gemaakt zijn met ambachtelijke materialen."

Heb je een ondernemerstip?

"De belangrijkste ondernemerstip is: wees enthousiast over je eigen product. Maar ik heb er nog een paar: werk zoveel mogelijk met je eigen geld en houd banken buiten de deur. Zorg dat je herkenbaar bent en wees eindeloos dienstbaar! Als ze je 's nachts bellen moet je fluitend opstaan, omdat je een nieuwe opdracht krijgt. Die mentaliteit moet je hebben, anders red je het niet. Jongeren zijn vrij luxe opgevoed bij hun ouders. Ze vergeten echter vaak dat, voor een echte ondernemer, werktijden niet zo belangrijk zijn: je doet gewoon je werk, ook in het weekend. Maar je moet natuurlijk wel het aangename met het nuttige combineren en jezelf niet gek maken. Als je iets doet wat je leuk vindt, dan voelt het sowieso niet als werk."

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?

"Ik ben een jachtruiter, dus je kunt mij met rode jas en hoge hoed, toet toet achter de hond aan zien gaan. Ik ben bijvoorbeeld organisator van Jacht Markelo. Daarnaast mag ik graag zeilen en ben ik gek op Engelse oldtimers: de Morgan is wel heel erg mooi. Verder wonen we op de Windjesvoort, dat betekent 22 hectare om te onderhouden. Het huis is van de hand van Pierre Cuijpers, die ook het Rijksmuseum en Centraal Station van Amsterdam heeft ontworpen. In 1968 is het afgebrand en daarna door ons gerestaureerd. Daar is ook ons kantoor en het is ons visitekaartje."

Waar ga je voor komend jaar?

"We verwachten een heel goed jaar. We hebben fantastische projecten in Rheden, Groesbeek, Apeldoorn. Momenteel zijn we de nieuwe stal aan het bouwen voor Edward Gal in Oosterbeek. We hebben erg veel villa's, zo'n veertig momenteel. In totaal lopen er nu zo'n 150 opdrachten tegelijkertijd. Dat varieert van een aanbouw bij een woning tot complete stadscentra. Je begrijpt het: ik mag niet mopperen."


Eigenaar
MYN

Website
Bouw Interview met een lid