Lisette Okx - Blog: Netwerken

Leestijd: 0 minuten
MYN

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf en is ouder dan 31 december 2018

... 

{netwerken}: Het samenbrengen van gelijkgestemde energie rond een ambitie, thema of doelstelling! Inclusief contacten en relaties tussen de betrokken partijen. Een netwerk lijkt vrijblijvend georganiseerd maar dient ook een doel. Het werkt voor sommige dwingend door het 'halen en brengen' principe, door wederzijdse afhankelijkheid of door onderlinge afspraken. 

Waarom doen we de dingen die wij doen en wat verwachten we van een netwerk? Heb jij jezelf wel eens afgevraagd waarom je naar netwerkbijeenkomsten gaat?

Ik netwerk omdat...

Ga voor jezelf na met welk doel je naar netwerkbijeenkomsten gaat. Ga je er heen om opdrachten binnen te halen? Nee toch? Je gaat dan in vele gevallen teleurgesteld naar huis. Netwerken is geen directe verkoop. Netwerken is een vertrouwen opbouwen en een gunfactor creëren. Ongeveer 80% van alle zakelijke beslissingen wordt beïnvloed door de persoonlijke gunfactor. De gunfactor is dus doorslaggevend bij ons dagelijkse contact met klanten. Gunnen betekent letterlijk 'graag willen dat iemand iets heeft of krijgt'. De persoonlijke klik is heel belangrijk. Want zeg nou zelf... Als een product of dienst niet onderscheidend is doe je toch liever zaken met iemand die je kent, aardig vindt en vertrouwt?

Waarom netwerken?

Als het goed is zijn er andere beweegredenen om een netwerkbijeenkomst te bezoeken. Denk aan gezelligheid, het heerlijk vinden om mensen te ontmoeten, te spreken en om kennis te delen maar ook kennis te bemachtigen. Om te vermenigvuldigen moet je kunnen delen. In ieder netwerk zitten ondernemers die je anders niet zou ontmoeten. Zij zorgen voor nieuwe opdrachten, vraagstukken of inspiratie. Kies een netwerk wat bij jou past, waar jij je thuis voelt. Kortom, het nut van netwerken is denk ik wel duidelijk.

Zet je netwerk in voor een ander!

Uit onderzoek is gebleken dat 60% van de opdrachten uit tweedelijns contacten komen via het netwerk van een ander. Dat is toch prachtig!? Daar doen we het toch voor? Moet je je voorstellen: er zijn 100 mensen bij een netwerkbijeenkomst, die stellen allemaal hun netwerk open. Dan heb je een bereik van 10.000 personen die we met elkaar kunnen verbinden. Ons brein gaat namelijk denken met een beetje goede mindset, aan wie binnen mijn netwerk kan jij iets hebben. Zo ontstaan de eerste tweedelijns verbindingen tijdens netwerkbijeenkomsten.

Bepaal vooraf je doel...

Als je een netwerkbijeenkomst bezoekt, bedenk wat je doel is. Bedenk wie je 'MOET' ontmoeten. Ga niet jagen en met visitekaartjes strooien. Richt je op de ander. Wees oprecht geïnteresseerd in de ander. Zet jezelf op de tweede plaats. Bedenk wat je voor de ander kan betekenen. Koppel mensen uit jouw netwerk aan de ander. Want één en één is twee. Heb er plezier in om met anderen te praten, lol te hebben en een relatie op te bouwen. Netwerken zoals netwerken bedoeld is. Begin vandaag nog om van netwerken, net werken te maken.


Medewerker
MYN

Website
Zakelijke dienstverlening Blog van een lid