Manon de Boom - eigenaar 't Opvrolijk Theater

Leestijd: 0 minuten
't Opvrolijk Theater

Een stadswandeling saai? Deze echt niet! Eeuwige stagiaire Harriëtte is bezig met haar 13e stageopdracht en heeft eindelijk iets gevonden wat wel lukt! Ze neemt je mee op een hilarische ontdekkingstocht door de binnenstad! Actrice en eigenaar van 't Opvrolijk Theater Manon de Boom weet in de rol van Harriëtte een ‘saaie’ stadswandeling om te toveren tot een unieke en leuke ervaring.

Roddelhofdame in het Land van Ooit

“Ik ben alweer 20 jaar ondernemer. De tijd vliegt! Mijn eerste eigen klus was er een voor Tupperware. Ik werkte toen onder andere als Roddelhofdame in het Land van Ooit. In deze rol vertelde ik dan de roddels uit het Land van Ooit ‘stiekem’ aan het publiek. Tijdens dit werk werd ik gespot door iemand van Tupperware en kreeg ik mijn eerste opdracht als zelfstandige. Dat was op een jubileumfeest, waar ik mijn eerste stand up comedy mocht doen met input vanuit het bedrijf. Leuk om aan terug te denken! Vanuit deze opdracht ben ik echt het entertainment ingerold als zelfstandige. Het Land van Ooit was overigens ook een hele leuke tijd. De collega’s waren geweldig, het concept was fantastisch en het was een heerlijke plek om te werken. Het bedrijf zelf was helaas niet altijd even okee en daarom ben ik er na een jaar of 4/5 ook mee gestopt.”

Het juiste tarief

“Na Tupperware kreeg ik een hele leuke opdracht in Den Haag. Als ‘dame grandeur’ van Ooit ging ik met de trein vanuit Vught met een groep kinderen naar het ministerie in Den Haag. Er was een bijeenkomst over de Europese Unie. De treinreis was geweldig, de hele coupé genoot mee. Dit was in opdracht van een communicatiebureau in Utrecht, waar ik sindsdien nog steeds mee samenwerk, zoals voor de campagne “Niet in het Riool”.
Ik heb inmiddels 20 jaar ondernemerschap achter de rug en ben gelukkig nooit echt in een valkuil getrapt. Ik had al vrij snel een financiële/belasting man die het een en ander uit handen nam. Het lastigste toen ik net begon vond ik wel mijn tarief bepalen. Ik was de lage vergoedingen gewend van Ooit, maar dat kon ik natuurlijk niet vragen aan mijn eigen klanten. Ik heb toen met collega’s overlegd wat het juiste tarief was. Dat is fijn, je kunt alles aan iedereen vragen en je hoeft niet zelf het wiel uit te vinden. Een eigen website had ik nog niet, dus reclame maken was minimaal. Alles ging van mond tot mond reclame en daar heb ik altijd wel mijn klanten uit gehaald. Als je écht goed bent, heb je volgens mij niet per sé een website nodig. Alhoewel, in deze tijd is dat weer anders dan toen ik startte.”

Even ont-stressen

“Momenteel is het heel rustig. Corona heeft alles stil gelegd. Alle, ruim 30, opdrachten zijn direct begin van de lockdown afgezegd en er komt nog altijd heel weinig tot niets binnen. Balen, maar ergens gaf het ook rust en ruimte. Ik ben licht lui. Als dingen worden afgezegd, althans in drukke periodes, kan ik daar best van genieten. Ik woon op een boerderijtje met een paar kippen, een haan en een oude kat met een heerlijk uitzicht. En ik vind het fijn om alleen te zijn. Even niemand aan het lachen maken, even niet het hele land door reizen. Even ont-stressen. Dat was voor een paar maanden wel erg prettig. Maar nu? Ik hoop zo dat het vertrouwen om te boeken weer terug komt.”

Geen buffer voor de winter

“Normaal verdien ik tussen maart en oktober bijna mijn hele jaarinkomen, dus ook de buffer voor de winter. Dat ga ik nu missen dit jaar. Dat is best spannend. Ik ben echt heel blij met de TOZO. Elke maand net niet genoeg, maar zonder had ik nu een ernstig probleem gehad. Ik ben gelukkig wel met heel weinig tevreden. Schoenen, kleding en luxe interesseren me niet zo. Ik werk liever iets minder hard met meer vrije tijd, zodat ik me gelukkiger voel, dan dat ik doordraaf om meer te besteden te hebben. Zolang ik maar kan wonen, kan eten en een auto kan veroorloven heb ik het goed. Ik moet ook wel af en toe spelen voor mijn mentale gezondheid hahaha. En natuurlijk omdat ik het fijn vind om mensen aan het lachen te maken.”

In mijn rol sta ik áán!

“Naast actrice ben ik ooit afgestudeerd als dramatherapeut. Behalve een diploma voor energetisch therapeut, reiki en systemisch werk ben ik ook net klaar met de opleiding Voice Dialogue. Brede interesses ?. Langzaamaan ga ik nu ook die kant op. Ik ben net begonnen met mijn praktijk Zon op Jezelf (zonopjezelf.nl) Helemaal stoppen met acteren zal ik niet doen. Het is te leuk! Ik zou het ook zo gaan missen. Zelf ben ik vrij rustig, maar als ik in mijn rol stap, dan ga ik ook echt aan! Dan verandert mijn energie, mijn mimiek, mijn motoriek, mijn stem en ik word grappig. Ambitieus genoeg voor de toneelwereld of de televisie ben ik nooit geweest, ik ben met weinig tevreden en mijn dochter ging destijds voor. Maar als ik voor mijn werk 3 opdrachten op een dag moet doen, dan sta ik er ook, en aan! Ik durf nu ook volmondig te zeggen dat ik echt goed ben in wat ik doe. Die twijfel is weg. Na die 3 opdrachten op een dag heb ik overigens ook weer 3 dagen nodig om bij te komen. Zeker van Harriëtte, want zij is zó energiek, zij kost bakken met energie!”

Wat moeten we met haar?

“Als Harriëtte doe ik al 10 jaar stadswandelingen en daar heb ik enorm veel van geleerd. Zij is zo vrij en leuk en grappig! Ik ga ook gerust als Harriëtte na een wandeling even de markt over om boodschappen te doen en ik merk soms dat mensen aan een kraam een beetje ongemakkelijk worden. Daar kan ik wel van genieten en ook interessant dat sommige mensen niet weten hoe ze op haar moeten reageren. Haar uiterlijk en uitstraling heeft écht effect op mensen. Als ik als Harriëtte bij een groep aankom dan zie je ook de verschillende reacties, sommigen gaan er meteen in mee en liggen in een deuk en sommige twijfelen of ze wel mogen lachen. Speelt ze dit? Is ze echt zo…. ? Wat moeten we ermee? Maar binnen een paar minuten heb ik ze mee en aan het eind van een wandeling is iedereen los. Dat spelen op het randje van geloofwaardigheid is zo mooi! Zeker op het punt als er vertrouwen en ontspanning in de groep is en zij weten dat het acteren is, maar de omstanders nog twijfelen.”

Acteren is echt een vak

“Veel mensen zien mij op straat werken en vergeten dat het een vak is. Door alle ervaring ziet het er makkelijk uit. Of ze denken dat het makkelijk is en dat ze dit ook wel kunnen. Je hebt er mensen bij die zichzelf aanraden als collega, als hobby. Maar het is écht een vak, met jaren en bergen ervaring én een dosis talent ! Ik heb al een stuk of 6 mensen voor mijn bedrijf aan het werk gehad, waarbij het gewoon niet lukte. Best goede acteurs maar je moet veel dingen tegelijk kunnen. En je moet durven! Je moet een rol spelen, op straat, je bent kwetsbaar, je ziet er niet uit, je moet grappig zijn, maar ook de geschiedenis van de stad kennen en verhalen kunnen vertellen vanuit je rol. Je moet groepsdynamiek snappen, je moet voor een groep kunnen staan en praten, kunnen aanvoelen en kunnen improviseren want je staat op straat met verkeer en publiek. Ik heb nu 8 superfijne en goede acteurs in mijn team die dat ook kunnen. Daar ben ik zo trots op. En op het feit dat mijn hele concept in 10 jaar zo groot geworden is. We lopen in heel Nederland. Ikzelf in 34 steden. Het blijft nog altijd leuk om te doen. Niet één groep is hetzelfde en er kan van alles onderweg gebeuren.”

Ongegeneerd lachen, met mij en om mij

“Ik doe al jaren niet meer aan open inschrijvingen en geef alleen nog maar stadswandelingen en teamtochten aan vaste groepen. Denk aan bijvoorbeeld bedrijfsuitjes, maar ook families en vriendengroepen. Zo heb ik zelfs wel eens met een groep jongens tijdens een vrijgezellenfeest rondgelopen. Zij hadden de bruidegom in zo’n blootpak gehesen, met een foute regenjas er overheen. Ik dacht echt: waar ben ik nu weer in terecht gekomen? Maar het was zó leuk! Dat is ook zo geweldig aan mijn beroep, je maakt de leukste groepen en mensen mee. En je maakt mensen aan het lachen. De wandeling draait echt niet alleen om kennis overdracht, maar juist om het plezier en de lol. En het is een interactieve wandeling!  Doordat je punten kunt verdienen, wordt iedereen ineens heel fanatiek. Je ziet de groep ontdooien en ontspannen. En dat maakt ook dat ze anders – opener – naar de gebouwen en geschiedenis kijken. En ongewild nog veel informatie onthouden ook. Maar vooral dat ze heerlijk ongegeneerd mogen lachen, met mij en om mij, daar gaat het om! De vrolijkste stadwandeling!”

Netwerken en ontmoeten

“Het is fijn om als mezelf naar de events van Ondernemers in Bedrijf te gaan om nieuwe mensen te ontmoeten. Even geen rol. Ik ga vooral voor de gezelligheid en het ontmoeten van andere ondernemers naar de events. Ik zie weer nieuwe locaties, ontmoet nieuwe mensen en ga weer eens iets nieuws doen of ontdekken – golfen bijvoorbeeld. Echt netwerken ben ik nooit mee bezig geweest, ik heb altijd werk genoeg gehad. Maar eigenlijk moet ik dat wel meer gaan doen. Ik hoop door de wandeling op 7 september weer nieuwe enthousiastelingen te leren kennen die in de toekomst aan mij denken voor wandelingen en andere evenementen.”

Schrijf je in!

Wil je dit deze geweldige stadswandeling ook ervaren? Schrijf je dan in voor de stadswandeling op 7 september in Doetinchem.


Eigenaar
't Opvrolijk Theater

Website
Zakelijke dienstverlening Cultuur Interview met een lid