Marcel Visser - Lichttotaal

Leestijd: 0 minuten
MYN

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf en is ouder dan 31 december 2018

... 

Zonder licht is er geen leven. We vinden dat vaak vanzelfsprekend. Pas wanneer de stroom uitvalt merkt je hoe belangrijk elektriciteit en verlichting in je dagelijkse leven is. Zonder stroom staat je bedrijf stil en loop je omzet mis. Zodra de jaarafrekening voor de elektriciteit op de mat valt ga je je afvragen of het anders kan; goedkoper en duurzamer. Marcel Visser van Lichttotaal neemt ons mee in de wereld van het licht.

Wie is Marcel Visser?

“Hi! Ik ben Marcel. Ben 48 jaar oud en partner van Angelique Eijsberg, waarmee ik alweer zevenentwintig jaar samen ben! Wij hebben een heel leuk huisdier, onze poes Aniek. Ik vind het heerlijk om te sporten, maar zoals iedere ondernemer dat wellicht wel kent heb ik daar niet altijd genoeg tijd voor. Ik probeer twee keer in de week een heerlijk rondje van vijf kilometer te lopen en ga voor cardiotraining naar de sportschool. Ik heb gemerkt dat ik mij door het sporten beter voel. Als echte Bourgondiër houd ik wel van een lekker wijntje met een hapje. Dan is voldoende bewegen extra belangrijk.”

En wat voor persoon ben je als ondernemer?

“Ik vind mijzelf een echte ondernemer met passie voor zijn vak en hart voor zijn klanten. Mijn werk is gewoon erg leuk! Nieuwe verlichting, het uitwerken van het lichtplan, het berekenen, de voors en tegens doornemen. Er komt van alles bij kijken. Klantencontact vind ik erg belangrijk. Ik vind het mooi als mensen zeggen “jeetje, wat is dit gaaf geworden zeg”. Dat geeft een kick. Het leukste is het om bestaande verlichting te vernieuwen dan wel aan te passen. Ik ben een hele serieuze ondernemer, maar houd ook echt van humor en een grapje. Zo geef ik ook presentaties. Vertel over verlichting, bijna theater!”

Wat voor opdrachtgevers heb je zoal?

“Als ondernemer is het belangrijk om goed samen te werken met anderen en dingen samen te ondernemen. Wij hebben dan ook veel vaste samenwerkingen met grote afnemers. Neem bijvoorbeeld de gemeente Zwolle. Daar hebben wij al veel werk voor mogen doen. Wij hebben bijvoorbeeld De Passiebloem - een prachtige achtkantige stelling-oliemolen uit 1776 - aan de Vondelkade in Zwolle mogen verlichten aan de binnenkant en zijn nu bezig met een plan voor de buitenkant. Dit soort maatwerk komt heel precies, ook met betrekking tot regelgeving en eisen. Dat zijn echt mooie uitdagingen.”

Hoe ben je ooit in het ondernemerschap gerold?

“Mijn werkzame leven is begonnen als beroepsmilitair in Wezep. Dit heb ik acht jaar gedaan; Irak, de Golfoorlog, ik heb veel gezien. Ben er absoluut niet slechter van geworden hoor. Na mijn terugkomst heb ik van alles gedaan. Ik ben als assistent technicus aan de slag gegaan, heb spuitcabines gebouwd en parketvloeren verkocht. Ik ben geen type om de gehele dag achter een bureau te zitten. Wil graag vrij zijn. Er kwam in Steenwijk een vacature vrij in de verlichting. Zo kwam ik weer bij de basis terecht wat ik altijd leuk vond en goed in was; de electronica, uitvinden hoe iets werkt en wat de techniek hierachter is. Dit heb ik vier jaar gedaan en toen kwam ik op het punt dat ik dacht; dit kan ik ook voor mijzelf! De eerste paar jaar waren makkelijk. The sky was the limit! Inmiddels zijn er veel meer lichtbedrijven gekomen en knokt iedereen hard voor zijn of haar deel. De marges zijn daardoor teruggelopen, en tegenwoordig moet je twee keer zoveel omzet maken voor hetzelfde netto resultaat. Op een eerlijke manier werken heeft mij altijd het meeste gebracht. Bij mij kom je terecht voor kennis en kunde tegen een eerlijke prijs. Zo hoort het.”

Wie is jullie doelgroep?

“Wij werken voor vele verschillende soorten bedrijven door heel Nederland; MKB, installateurs, retail en architecten. Wij werken niet in de particulierenmarkt. Denk dan bijvoorbeeld aan verlichting van winkelpanden zoals kledingwinkels, juweliers, sportzaken, lunchrooms en computerwinkels.”

Zijn er nieuwe ontwikkelingen in de toekomst?

“Er is de afgelopen jaren heel veel gebeurd en er gaat ook nog heel veel aan komen. Als ik nu kijk naar de omzet, dan komt 95% van onze omzet uit ledverlichting. Dat is het! Maar er komt ook weer iets nieuws! Lazerlicht en organische led. Dat staat allemaal nog erg in de kinderschoenen, maar het zijn wel de ontwikkelingen die eraan komen. Gezien mijn technische achtergrond kan ik het gelukkig allemaal goed volgen en begrijp ik hoe het werkt. Dat is toch wel belangrijk.”

Waar willen jullie staan over 5 jaar?

“Ik ben een tevreden mens. Als ik iets kan groeien is dat fijn, maar heb geen potentie om extreem te gaan uitbreiden.”

Wat is je verwachting van Kampen in Bedrijf?

“Het belangrijkste is om elkaar persoonlijk te leren kennen in een ontspannen sfeer. Op die manier kan je elkaar versterken. Als ik een accountant nodig heb, is het mooi als deze uit de netwerkclub komt. En dat als de buurman een timmerman zoekt ik iemand kan aanbevelen. Op een natuurlijke manier dit voor elkaar doen, maar niet opdringerig. Ik wil mij graag liëren aan een club, dat open communiceert, elkaar ondersteunt. Dat vind ik prachtig!”

Voor welke onderneming heb jij grote bewondering?

Wanpla! Daar werk ik erg veel mee samen en vind ik echt een mooi bedrijf. Ik werk alle lichtplannen voor hen uit en kan erg goed met de eigenaar Klaas. Zij communiceren intern goed met elkaar. Daar kunnen veel bedrijven nog een voorbeeld aan nemen; dit doen zij zakelijk én menselijk. Uiteindelijk hebben we elkaar allemaal nodig toch?

Wat is je leukste opdracht?

“Dat is lastig Wat is een mooi project? Ik ben blij, als de klant dat ook is. En of het dan een groot project met veel omzet is, of een kleinschalig project zoals de Molen in Zwolle maakt mij niet uit. En ja, wat ik ook mooi vind, is dat ik als eenmanszaak ook mooie projecten voor multinationals mag doen. Denk dan aan verlichting op de marketingafdeling van Heineken en dat ik een lichtpresentatie mocht geven bij Shell. Dan ben ik wel erg trots! Naast leuke projecten, heb ik zelf een led paneel ontwikkeld. Dit led paneel geeft het gevoel dat je buiten zit. Ontwikkelen is toch ook wel een erg gaaf iets.”

Heb je een ondernemerstip?

“Het is niet erg om fouten te maken. Waar mensen werken, gebeurt dit gewoon. Maar wees open en eerlijk erover. Dan merk je dat er vaak veel begrip voor is en heb je een lange termijnvisie. Doe je dat niet, dan loop je letterlijk en figuurlijk tegen de lamp.”


Directeur
MYN

Website
Zakelijke dienstverlening Interview met een lid