Levelen met je gesprekspartner

Leestijd: 0 minuten
MYN

Vorige keer zijn we begonnen met een reeks over netwerktips. De eerste twee artikelen vind je hier:

  1. De eerste netwerktip van een flinke reeks, maar eerst vertel ik je wat netwerken mij heeft opgeleverd
  2. Hoe bereid je je voor op een netwerkevenement

In dit blog gaan we wat verder in op hoe je nou goed kunt levelen met je gesprekspartner. Dit lichten we toe met drie eigenschappen die erg belangrijk zijn tijdens het netwerken. 

Inlevingsvermogen

Een eerste belangrijke eigenschap tijdens netwerken is het inleven in de ander. Stel je voor, je gesprekspartner kampt met een probleem. Met een simpele vraag als 'kan ik je ergens mee helpen' kun je iemand meer helpen dan dat je zelf denkt. Het is een kleine moeite om deze persoon een steuntje in de rug te geven. Hierbij kun je goed gebruik maken van je eigen netwerk om je gesprekspartner een stap verder te helpen richting zijn of haar doel. 

Oprechtheid

Wees oprecht. Het is erg prettig om met iemand te praten die oprecht is. Draai niet eindeloos om een onderwerp heen, kom niet met smoesjes en zeg niet dat je iets kan terwijl je weet dat dit niet het geval is. Doordat je oprecht bent, weet je gesprekspartner wat hij of zij kan verwachten en hiermee voorkom je teleurstellingen als je iets niet waar kunt maken. Bovendien bouw je een sterkere relatie waar je meer uit zult halen op lange termijn. 

Luisterend oor

Luister naar je gesprekspartner. Zorg niet dat je alleen maar aan het zenden bent in een gesprek wanneer je je gesprekspartner net leert kennen. Wees een luisterend oor en maak duidelijk dat je begrijpt wat er gezegd wordt. Zo voorkom je dat je ongeïnteresseerd overkomt. Daarnaast is een actieve luisterhouding van belang. Vat tussendoor kort samen wat er gezegd is, zodat je de rode draad van het gesprek onthoudt. Op deze manier ben je miscommunicatie voor én heeft je gesprekspartner door dat je oprecht geinteresseerd bent. 


Laury Olde Kalter
MYN

Website
Zakelijke dienstverlening MYN Netwerktips