René Langer - eigenaar & oprichter Vilinq

Veiligheid is een essentieel onderdeel van bedrijfsvoering. Niemand zit tenslotte te wachten op hoge kosten, ziekteverzuim of zelfs een boete. René Langer van Vilinq is een expert op het gebied van veilig en gezond werken en zoekt mee naar de meest gedegen aanpak voor je bedrijf. Maatwerk is hierbij het uitgangspunt, naast de actuele wetgeving, regelingen en normen waar je bedrijf aan behoort te voldoen.
Winkel in modelbouw
"Ik heb heel lang in loondienst gewerkt. In het verleden heb ik wel een eigen winkel gehad, maar dat is echt lang geleden. Dat was een winkel in modelbouw. Ik vond het in mijn jeugd echt geweldig om te knutselen en van alles in elkaar te zetten. Vroeger zag je veel meer van dat soort dingen, in iedere grotere plaats was wel zo’n winkel. Tegenwoordig zie je het bijna niet meer. Internet is opgekomen en iedereen bestelt online. Mijn zoon vindt modelbouw nu ook fantastisch, maar ook voor onszelf bestellen we onze spullen veel via internet. Het is een stuk goedkoper. Al realiseer ik me wel dat je daarmee dus winkelketens eigenlijk te kort doet. Dat is de reden dat ik zelf gestopt ben met de winkel, het was niet meer rendabel. Ik maakte op een gegeven moment heel veel uren en het leverde bijna niets op. Daarnaast had ik de winkel in Purmerend en ik ontmoette mijn vrouw uit Enschede. Dat was ook niet zo praktisch."
Ondernemen zit in je bloed
"Na het stoppen met de winkel ben ik in loondienst gegaan. Maar ergens zit dat ondernemen toch in mijn bloed. Het dienstverband heeft elf jaar geduurd en in die tijd kwam duidelijk naar voren dat ik niet voor een werkgever moest werken. Ik zat in de verzekeringsbranche, dus totaal iets anders dan wat ik nu doe. Ik had al wel raakvlakken met veiligheid en Arbo door mijn zitting in de Ondernemingsraad en de Arbocommissie. En dat vond ik heel interessant. Dus na elf jaar loondienst, geen groeiperspectief en het naderen van de leeftijd van 40 vroeg ik mezelf af: is dit het nu?"
Doen wat je écht leuk vindt
"Ik heb het roer omgegooid en ben iets heel anders gaan doen. Ik ben op zoek gegaan naar wat ik écht leuk vind en welke opleiding daarbij paste. De Arbo vond ik erg interessant. Daarnaast kijk ik graag naar documentaires over rampen. Niet zozeer de ramp an sich, maar meer: hoe ontstaat zoiets en hoe kun je dat voorkomen? Dat bij elkaar opgeteld kwam ik uit bij veiligheidskundige. Ik was nog in loondienst toen ik met de studie Hogere Veiligheidskunde startte met het idee: hier wil ik straks voor mezelf iets mee doen. En zo ben ik uiteindelijk begonnen. Een bewuste keuze dus. Vorig jaar was mijn eerste volledige jaar als zelfstandige en dat had een fantastisch resultaat. Een mooiere beloning voor alle inzet die je hebt gedaan en de energie die je erin hebt gestopt is er niet."
Een vakman is nog geen ondernemer
"Veel mensen beginnen een onderneming vanuit vakmanschap, kennis en passie. Maar je kunt nog zulke prachtige dingen doen en maken, dat maakt je nog geen ondernemer. Het onderscheid zit ‘m in de prikkel en uitdaging om de markt op te gaan en je product te promoten. Je moet jezelf af en toe echt op een podium zetten. En daar gaat het nog wel eens mis. Een aantal ondernemers zijn heel effectief en actief op zoek zijn naar openingen en oplossingen. Maar er zijn ook ondernemers die af gaan zitten wachten. En dat zijn wel de ondernemers die in tijd van problemen en crisis gaan sneuvelen. Je moet actief blijven en zelf je klanten opzoeken om in beeld te blijven. Geef aandacht aan de klant, jezelf en je product of dienst."
Aapjes van de Apenheul
"Zo heb ik bijvoorbeeld onlangs aapjes gestuurd naar klanten en relaties. Dat zijn knuffeltjes uit de Apenheul en deze heb ik naar al mijn goede contacten verstuurd met een briefje. Niet als verkooppraatje, maar als hart onder de riem in deze lastige tijd. Zo heb én mezelf weer even laten zijn én mijn klanten en relaties een hart onder de riem gestoken én een goed doel gesteund: de Apenheul. Even een leuk en verrassend moment in de sombere tijd, want wie verwacht er nu een aapje met de post? Ook met kerst stuur ik een attentie of wanneer een collega of klant het moeilijk heeft een kaartje. Even die persoonlijke aandacht is net zo belangrijk voor de samenwerking als je vakmanschap."
Klantrelatie én vakmanschap
"Ik ben echt geen keiharde verkoper, maar een klantrelatie vind ik wel heel belangrijk. Klanten blijven dan ook terugkomen door de loyaliteit, persoonlijke interesse en zichtbaarheid. Uiteraard moet je ook gewoon goed werk leveren, anders houdt het ook op met de opdrachten. Passie voor je vak is net enorm belangrijk. Ik ben altijd met mijn vak bezig. Als ik bijvoorbeeld een restaurant binnen loop en ik zie iets aan de brandblusser, dan valt me dat echt wel op. Of wanneer het gaat om veiligheid of gezondheid van het personeel, dan zie ik dat. En meestal doe ik er dan helemaal niets mee, anders ben ik altijd aan het werk. Maar soms denk ik ook wel: misschien moet ik binnenkort maar eens contact opnemen. Dan kan er zomaar een opdracht uitrollen."
Een klik is heel belangrijk
"Ik vind het belangrijk dat iemand eerlijk, open en oprecht is. Ik hou niet van verborgen agenda’s. Nu zie je dat niet meteen in een eerste gesprek maar vaak kom je daar snel genoeg achter. Ik ga ook graag een stukje de diepte in en dat sociale contact aan. Het is prettig als dat ook de andere kant op komt. Met dat soort mensen heb ik de beste klik.
Bij een klant kijk ik altijd als eerste waar de behoefte ligt en daar stem ik op af. Sommige mensen hebben ook niet de behoefte aan die sociale klik. Dan houden we het gewoon kort en zakelijk als dat beter is voor het gesprek. De klik is wel belangrijk in de loyaliteit naar elkaar toe. Als de klik er is, komen mensen wel eerder terug - ook voor andere dingen - en haal je er meer continuïteit uit. Maar aan de andere kant, als jij gewoon echt goed werk levert, ondanks dat de klik er niet is, komen mensen ook wel terug. En soms lever je gewoon een goed rapport af en dan is het klaar. Dat is ook helemaal prima."
Veiligheidsbewustzijn
"Ik hoop dat ik een stukje veiligheidsbewustzijn overdraag, want daar schiet het nog wel eens tekort bij bedrijven. Ik richt me op het totale aspect van arbeidsveiligheid en Arbo-wetgeving in het gehele bedrijf. Ik kom binnen een bedrijf zowel op kantoor als in het magazijn en op de werkvloer in de fabriekshal. Ik spreek ook met de mensen die in een externe functie zitten en juist veel op weg zijn. Dus echt een dwarsdoorsnede van het bedrijf. En ja, dan kom ik wel eens situaties tegen dat ik denk: denk je zelf nog wel eens na?
Neem de mondkapjes die nu natuurlijk actueel zijn. Ze worden momenteel vaak ingezet op een onjuiste manier of voor toepassingen waar ze totaal niet geschikt voor zijn. Waarna het niet meer is dan een schijnmaatregel, ondoordacht en totaal niet effectief. Of dat je bij een installateur van zonnepanelen op hoogte ziet balanceren zonder enige vorm van valbescherming. Waar zit je verstand dan? Je hebt toch ook gewoon een gezin thuis die willen dat je vanavond weer heel thuiskomt? Dat bedoel ik met mensen bewust maken. Het gaat om veiligheid en gezondheid en dat moet voor iedereen belangrijk zijn! In Nederland tellen we jaarlijks tussen de zeventig en tachtig arbeidsdoden en dit is nog steeds te veel. Om over de arbeidsongevallen met letsel nog niet te spreken. Het is niet nodig. Dat is je werk echt niet waard."
Bucketlist
"Mijn bedrijf groeit en dat is fantastisch. Mijn wens is om dit uit te gaan breiden. Uiteraard moet het kwalitatief goed zijn. Het moet een meerwaarde zijn en in de lijn met de kwaliteit die ik wil uitstralen. Daarom heb ik het traject ingezet om als hogere veiligheidskundige gecertificeerd te worden. De opleiding en kennis heb ik al, maar de certificering creëert nog meer mogelijkheden. Overigens is mijn bedrijf al wel gegroeid, ik heb mijn vrouw in dienst genomen. Zij werkt nu 20 uur per week voor mij en doet alles wat te maken heeft met de administratie, bestellingen en facturen. Ik vind de inhoud heel leuk, maar Word bijvoorbeeld een verschrikking. Dus voor de rapporten zorg ik voor de inhoud, zij zorgt voor een mooie lay-out. Eigenlijk doet ze dus binnen het bedrijf alles wat ik niet leuk vind, een hele waardevolle aanvulling dus.
Een persoonlijke bucketlist heb ik ook zeker. Onze pubers zijn inmiddels wat ouder en dat geeft wat meer ruimte op reis te kunnen. We zijn gek op stedentrips en kijken er naar uit om er heerlijk een weekendje op uit te gaan met zijn tweeën. Dat hoeft niet eens ver van huis te zijn. Zo wil ik zeker nog een keer terug naar Rome en andere steden bezoeken met een rijke culturele historie. En of dat nu dichtbij is of ver weg, dat maakt ons niet uit."