René Langer - Eigenaar Vilinq

Vilinq B.V.

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf

... 

Wat typeert jou als persoon?

"Als ik iets doe wil ik er goed in zijn of worden. Ik leg de lat hoog; ben een winnaar. Gevoel voor rechtvaardigheid is van groot belang. Eerlijkheid is voor mij een must have. Ik ga altijd uit van het goede tot het tegendeel bewezen is."

In wat voor een nest ben je geboren?

"Ik ben opgegroeid in Purmerend tot dat de liefde mij naar Enschede heeft gelokt ;-). Om uiteindelijk samen in Apeldoorn neer te strijken. Ik heb een oudere zus. Mijn vader was tandtechnicus, een mooi beroep maar niet dynamisch genoeg voor mij. Ook al zet ik graag ergens mijn tanden in."

Van medewerker naar ondernemer, wat was de grootste verandering?

"De vrijheid. Ik ben wat eigenwijs, ik heb eigen inzichten die ik graag uitvoer. Ik moest mij teveel conformeren, althans dat werd van mij verwacht als werknemer. Van oorsprong was ik vliegtuigmonteur (eerst bij Fokker, daarna bij KLM). Sleutelen aan vliegtuigen, fantastisch! Een jeugddroom. Na een aantal jaren besefte ik mij dat ik dit niet tot mijn pensioen ging doen. De heersende hiërarchische cultuur vond ik niet prettig. Een titel zegt en zei mij niets. De tuinman of een CEO van een grote organisatie kunnen beiden fijne mensen zijn, zonder ego. Na mijn carrière in de luchtvaart en vervolgens de verzekeringswereld, vond ik het tijd om een nieuwe én volgende stap te maken. Maar welke?!"

Wat was je volgende stap?

"Hogere veiligheidskunde, dat was de opleiding! Die ging ik volgen en als ik dat diploma heb behaald dan begin ik voor mijzelf. Ja… dat was hem. Wat dat inhield? Alles rondom veilig en gezond werken. Of het nu gaat om het werken met gevaarlijke stoffen of op (grote) hoogte, maar ook psychosociale arbeidsbelasting. Feitelijk gaat het om alle gevaren en risico’s die je kunt lopen als werknemer. Als veiligheidskundige stel ik regelmatig voor mijn opdrachtgevers een risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) op om alle arbeidsgerelateerde risico’s vast te stellen."

Nog even terug… Waar blijkt dat uit, die vrijheid als ondernemer?

"De creatieve vrijheid had ik ontzettend nodig, ik werd te veel gekaderd. Het streven heb ik om iedere vrijdagmiddag de laptop dicht te doen en de maandagochtend weer te openen. Dus door de weeks is het best druk. Maar over het algemeen heb ik de weekenden voor én met het gezin."

Wat is het mooie van nee zeggen als je te druk bent?

"Het mooie is dat ik de ruimte heb om de opdrachten te doen waar ikzelf het meest enthousiast van word. Ik word enthousiast van nieuwe dingen doen, geen repeterende
werkzaamheden. Ik ga mijzelf niet 40 uur per week detacheren bij één opdrachtgever, daar ben ik geen ondernemer voor geworden. Dus voor die aanvragen bedank ik. Wel waardeer ik dat mensen mij weten te vinden en vaak komen er daarna wel kleinere opdrachten uit waardoor ik de opdrachtgever toch van dienst kan zijn en het beste van mijzelf kan geven."

Wat was de meest spannende stap om te nemen voordat je ondernemer werd?

"Mijn maandelijkse doping; salaris. Je moet het opeens zelf gaan verdienen. Dan moet in de praktijk blijken dat hetgeen je had bedacht ook echt werkt. Want ik ben dan wel eigenwijs, maar of het echt wijsheid is moet altijd maar weer blijken. Per 1 juli 2017 ben ik formeel gestart, mijn toenmalige baan beëindigd en vol gas gegaan! Het verloopt boven verwachting uiteindelijk. Qua drukte enorm, qua omzet ook maar misschien heb ik het te laag ingeschat en was ik toch iets ongepast bescheiden ;-)!"

Wanneer heb je last van je eigenwijsheid?

"Vooral mijn omgeving kan daar wel eens last van hebben."

Op welke manier word je het meest uitgedaagd?

"Door zelf de lat hoog te leggen, doelstellingen te bereiken. Een pure innerlijke bewijsdrang. Als ik bij het hardlopen met mijzelf afspreek om 10 kilometer binnen een x aantal minuten te lopen, dan push ik mezelf tot het uiterste om het te halen. Een medaille boeit mij niets, ik doe dat puur voor mijzelf. Ik heb daar geen publiek voor nodig."

Wat is de grootste les die je van je ouders hebt geleerd?

"De vrijheid die ze mij hebben gegeven in de keuzes die ik heb gemaakt in life!"

Wat is de grootste uitdaging?

"Om de uitdaging te blijven vinden. Ik wil mijzelf altijd blijven uitdagen. Stilstand is achteruitgang. De intellectuele uitdaging blijven vinden; verdiepen en verbreden."

Wanneer is goed ook echt goed?

"Goed is niet snel goed, als ik het gevoel heb dat ik alles heb gegeven en mijn best heb gedaan dan is het goed."

Kun je iets vertellen over je ambities?

"Een specifiek punt op de horizon heb ik niet. Blijven doen waar ik zelf enthousiast van word en uitdaging in vind, dat is voor mij belangrijk. Ambities liggen meer op het privévlak. Vooral nu de kinderen wat ouder zijn willen we graag de wereld rond reizen! Als veiligheidskundige wil ik mij nog certificeren, daar is werkervaring voor nodig en dus geduld."

Krant of internet? 

"Internet."

Plannen of improviseren?

"Improviseren maar moet verschuiven naar plannen."

Sport of muziek? 

"Muziek."


Directeur
Vilinq B.V.

Website
Zakelijke dienstverlening Interview met een lid