Ronald Weerwag - De Collector Incasso

Leestijd: 0 minuten
MYN

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf en is ouder dan 31 december 2018

... 
Direct incasseren, das pas fijn! Dit is helaas niet altijd het geval. Maak daarom gauw kennis met Ronald Weerwag van De Collector Incasso!

Wie is Ronald Weerwag? Hoe omschrijf je jezelf in een aantal korte zinnen?

“Op zakelijk gebied ben ik iemand die graag aan de slag gaat met iets wat een ander niet voor mogelijk houdt. Uiteraard wel met de juiste strategie en zorgvuldigheid. Een beetje moeilijk is wel lekker, als het te makkelijk is gaan anderen het ook doen.”

Hoe is het bedrijf ‘De Collector Incasso’ ontstaan?  

“De Collector Incasso bestaat inmiddels alweer 20 jaar. Het bedrijf is opgericht in 1996 door mede-eigenaar Henk Rietbroek van Bergwerf Partner BV, een administratiekantoor. Medio 2008 ben ik als partner aangesloten.”

Hoe ben je hier terecht gekomen?

“Na mijn bedrijfsactiviteiten begin 2014 verkocht te hebben heb ik besloten mij te focussen op De Collector Incasso.”

Waarom doe je wat je doet (ik denk dat veel bedrijven en ondernemers dit het minst leuke onderdeel van hun werk vinden)?

“Verkocht is er pas als er betaald is. Dit geldt voor elk bedrijf. Wij zien dat dit nog wel eens spanning oplevert bij bedrijven intern tussen de afdeling verkoop en finance. Daarnaast geloven wij niet in de traditionele aanpak  van incassobureaus. Geen standaard computer briefjes met aanmaningen en te hoge incassokosten. Allereerst proberen wij op een minnelijke wijze in contact te komen met de debiteur. Wat is de reden dat ze niet betalen? Kunnen ze niet of willen ze niet betalen? Van daaruit proberen wij een betalingsregeling op te stellen met de debiteur. Deze wordt door ons gemonitord. Lukt dit niet, dan gaan we langs bij de debiteur. Om op deze manier in gesprek te komen, op een nette en rustige manier. Maar ook om eventuele verhaalsmogelijkheden in kaart te brengen.”

Kom je uit een ondernemersgezin?

“Jazeker, mijn ouders hadden boekhandels in Amsterdam, Leiden en Den Haag. Daarnaast diverse winkels en restaurants in ziekenhuizen. Ik liep al vanaf mijn tiende mee. Niet omdat het moest, ik wilde zelf graag! Het klant contact staat mij het meest bij. Krantje, kopje koffie en een gezellig praatje. Tegenwoordig noemen we dat Hospitality, geloof ik.”

Heb je een ondernemerstip vanuit jouw vakgebied?

“Vanuit vakgebied en ervaring durf ik te zeggen dat je altijd op je kosten moet letten. Regelmatig sta ik ondernemers ook bij met andere vraagstukken dan alleen credit management. Maar altijd komen toch weer de kosten om de hoek; of zoals de Engelsen het zo mooi zeggen;  Costs are like nails, they keep growing and need constantly clipping.”

Waar sta je volgend jaar als ondernemer  

“Ik stel deze vraag zelf ook met regelmaat aan ondernemers of studenten die ik begeleid vanuit mijn rol als gastdocent. En stel daarbij ook de volgende drie vragen; Wat ging er goed dit jaar? Wat ging er fout dit jaar? Wat ga je komend jaar doen?  

Op de eerste plaats hoop ik volgend jaar veel nieuwe leuke ondernemers te hebben leren kennen in deze businessclub. Op zakelijk gebied wil ik graag de groei doorzetten met ons incassobureau. Hierin zijn we niet op zoek naar volume, maar vooral naar kwaliteit.”

Wie is jouw grote voorbeeld?

“Ik doe niet echt aan persoonsverheerlijking. Ik heb eigenlijk bewondering en respect voor elke ondernemer, man, vrouw, of ze duizend euro omzet hebben of tien miljoen. Zolang ze maar wat ze doen, doen met passie en oprechte betrokkenheid. Iedereen maakt weleens fouten, het is vervolgens hoe jij hier zelf mee omgaat. Leer je ervan? Beschadig je anderen ermee? Als ik dan toch een naam te noemen, dan komt Steve Jobs voor in het lijstje. Een gedreven visionair, vaak onbegrepen, met voldoende tegenslagen achter de rug om uiteindelijk succesvol(ler) te worden. Helaas veel te vroeg overleden.”

Wat is jouw levensmotto?

“Genius is beyond madness.”


Mede-eigenaar
MYN

Website
Financiële dienstverlening Interview met een lid