Ton Petiet - Petiet Vezelversterkte Kunststoffen

Leestijd: 0 minuten
MYN

NB: Dit blog is overgenomen van de oude website van Ondernemers in Bedrijf en is ouder dan 31 december 2018

... 

Ton Petiet, 49 jaar, was altijd al verzot op polyester. Inmiddels maakt deze enthousiaste ondernemer bij Petiet Vezelversterkte Kunststoffen de meest creatieve producten. De rode draad vormen producten voor de Bouw en Recreatie zoals glijbanen, dakgoten, luchtwassers tegen boerderijluchtjes en geheime projecten in Hong Kong en Canada. Ton over waterslangen, creativiteit, radiozendapparatuur en de ultieme droomzeilboot.

Hoe is het Petiet Polyester ontstaan?

"Het begon eigenlijk met een brand. Ik werk al heel lang in de polyester, dat is uit hobby ontstaan. Het is zo leuk wat je er allemaal mee kunt maken. Ik ben weer naar school gegaan en heb de MKT gedaan. Daarna heb ik een aantal jaar bij Hamerland Polyester in Eibergen gewerkt. Toen bij General Electric en daar hebben wij een grote brand gehad. Dat was het moment dat ik dacht: ik begin voor mezelf. Daar heb ik nooit spijt van gehad."

Wat maken jullie dan?

"We bouwen met name producten voor de Bouw en Recreatie. Maar daarbuiten doen we ook veel. We zijn nu bezig met een geheim project voor Hong Kong en Canada. Daar mag ik nog niet teveel over zeggen van onze klant, maar het heeft iets te maken met showauto's van een bekend racemerk. Verder kun je kunt het zo gek niet bedenken, of we kunnen het maken. Zoals luchtwassers voor bijvoorbeeld varkensboerderijen. Luchtwassers filteren de stank uit een hok en stoten het naar buiten uit. De lucht wordt als het ware met water schoongewassen. De waterbakken maken wij dan.

We hebben pas de opening gehad van speeltuin Coehoornpark in Arnhem. Daar hebben we een waterslang gemaakt die water spuit. De slang loopt van een dakgoot over een steegje naar dat park en komt uiteindelijk uit in bak. Kinderen kunnen zelf kleppen open en dicht zetten en vooral flink kliederen met water."

Wat maakt ondernemen zo leuk?

"Naast de vrijheid van het zelf ondernemer zijn, geniet ik het meest van de creativiteit in mijn vak. Geweldig vind ik het om met nieuwe mensen producten te bedenken en die tot een goed einde te brengen. Mensen komen vaak met een idee, soms op een kladpapiertje, maar ook met uitgebreide bouwtekeningen. Ik vind het dan leuk om mee te denken en dat dan gewoon te gaan maken.

Voor ECE Lochem hebben we een accubak gemaakt voor onder de Lotus Elise. Dus een accu die echt onder de auto geplaatst wordt. Dat zijn projecten waar je 4 of 5 maand mee bezig bent en dat vind ik fantastisch. Je mag mij 's nachts wakker maken voor een nieuw idee. Om er vervolgens samen mee aan de slag te gaan.

Er zijn zoveel mensen met leuke ideeën, die vertellen ze mij ook wel eens. In eerste instantie denk je dan: dat is niet mogelijk. Het is technisch zeer lastig, maar gaandeweg het gesprek en met een beetje fantasie kom je toch tot openingen en dan zorg je dat het toch kan. Als een ander zegt dat het niet kan, dan is het voor mij de uitdaging om het toch te doen."

Wat is je favoriete vrijetijdsbesteding?

"Ik ben radiozendamateur. Het bouwen en gebruiken van radiozendapparatuur is al van jongs af aan mijn hobby en sinds een half jaar heb ik de licentie. Het gaat om communiceren met andere amateurs van over de hele wereld door spraak en telegrafie. Denk bijvoorbeeld aan het verzet in de Tweede Wereldoorlog, die communiceerden veel met Engeland door middel van de telex. Het bouwen en gebruiken van de zendapparatuur fascineert mij. Het is moeilijk uit te leggen, dat moet je eigenlijk gewoon zien."

Wat is de ultieme uitdaging om te maken?

"Voor mezelf zou ik graag een zeilboot bouwen. Maar ik weet niet of dat gaat lukken gezien de grote hoeveelheid werk die we hebben. Een catamaran bouwen lijkt me leuk werk. Ik ben nog geen zeiler en zou niet weten hoe het moet, maar dat moet ik dan ook maar even leren."
 


Directeur
MYN

Website
Zakelijke dienstverlening Interview met een lid