"We zijn niet allemaal gelijk, maar wel gelijkwaardig"

Leestijd: 0 minuten
Vilinq B.V.

René Langer is algemeen directeur bij Vilinq B.V. Zijn passie voor veiligheid leidde ertoe dat hij Vilinq in juni 2017 oprichtte. Veiligheid heeft hem altijd geïntrigeerd; van de eerste stap van zijn loopbaan in de luchtvaart tot zijn ontwikkeling tot gecertificeerd hoger veiligheidskundige. Hoe is René als mens achter de ondernemer? Hij geeft antwoord op zes vragen. 

Waar kan jij je ontzettend zorgen over maken?

"Gelukkig ben ik een optimist en denk niet in problemen, maar in oplossingen. Wel maak ik mij zorgen over het klimaat en het milieu. Onbegrijpelijk dat nog steeds (te)veel mensen en bedrijven rijkdom verkiezen boven zorg voor het milieu, een egoïsme waarmee ze ook andere problemen als hongersnood en armoede in standhouden. Daarom vind ik het zelf belangrijk om duurzaam en maatschappelijk verantwoord en betrokken te ondernemen; een betere wereld begint tenslotte bij jezelf en uiteraard je eigen bedrijf." 

Waar let jij op als je iemand voor de eerste keer ontmoet?

"Persoonlijkheid vind ik erg belangrijk. Mensen die authentiek en oprecht zijn, intrigeren mij. Het beste wat iemand namelijk kan zijn, is zichzelf. Wie ben je en wat zijn je drijfveren, wat draag je bij aan onze samenleving? Status en aanzien zijn in mijn beleving inhoudsloos, het gaat om de ware aard en intenties van een persoon, maar zeker ook empathie. We zijn niet allemaal gelijk, maar zeker wel gelijkwaardig. Mensen die vanuit hun rol of status denken meer te zijn dan een ander, leven een eenzaam bestaan met hun eigen ego als enige 'ware' vriend."

Wat is de beste tip die je andere ondernemers kunt geven?

"Natuurlijk ben je als ondernemer op je best als je het op je eigen wijze (of eigenwijze) manier doet, toch wil ik graag een aantal tips delen. Wees jezelf en benut je persoonlijke kwaliteiten. Focus op je doelen en bepaal de route om deze te realiseren, want met de juiste intrinsieke motivatie is the sky the limit. Sta stil bij je successen en geniet van je vrijheid als ondernemer. Blijf investeren in je persoonlijke ontwikkeling en in het vergaren van vakkennis. Vergeet niet de balans te bewaren en zorg goed voor mentale en fysieke gezondheid, ondernemen is tenslotte topsport."

Wat was je eerste klus als ondernemer?

"Zo’n vier jaar geleden werd ik voor mijn eerste klus ingehuurd bij een project waar verontreinigde grond werd gesaneerd. In mijn beginperiode heb ik heel wat uren doorgebracht met de voeten in de (verontreinigde) klei. Tegenwoordig ben ik niet meer betrokken bij bodemsaneringen, maar richt ik mij op het volledige werkgebied van arbeidsveiligheid. Waarbij de verbinding met de werkvloer essentieel blijft."

Wat is de belangrijkste reden om jullie als bedrijf in te schakelen?

"Vaak is de aanleiding het willen reduceren van ziekteverzuim, een arbeidsongeval, het moeten voldoen aan wet- en regelgeving of het opstellen van een Risico-Inventarisatie & Evaluatie (RI&E). Het mooiste zijn de opdrachtgevers die veiligheid en gezondheid van haar werknemers echt belangrijk vinden en daarom willen investeren en groeien in een gezonde bedrijfscultuur. We helpen graag een veilige werkomgeving te creëren." 

Wat vind je het leukste aan netwerken?

"Bij netwerken ligt mijn focus niet specifiek op het binnenhalen van nieuwe opdrachten, maar meer op het ontmoeten van andere ondernemers, inspiratie op doen en ervaringen delen. Bij Ondernemers in Bedrijf in een ontspannen, ongedwongen sfeer met leuke events."


René Langer - Gecertificeerd Hoger Veiligheidskunde
Vilinq B.V.

Website
Zakelijke dienstverlening Interview met een lid