"Welke roem je denkt te hebben zou niet uit moeten maken"

Leestijd: 0 minuten
Straetus Incasso - locatie: Achterhoek

Tom Haggeman, eigenaar van Straetus Incasso Achterhoek. Hij helpt MKB-bedrijven in de Achterhoek met debiteurenbeheer en incasso. Financiële ellende heeft een bittere nasmaak bij mensen, maar daarom zet Straetus een extra stapje: niet alleen de incassotrajecten, maar ook hulp bij het op orde houden van je debiteurenbeheer. Zo voorkom je dat je in veel situaties überhaupt in incassozaken terecht komt en staan relaties met sommige klanten niet meer op scherp. 

Waar let jij op als je iemand voor de eerste keer ontmoet?

"In zowel mijn privéleven als bij werkgelegenheden vind ik de eerste paar minuten belangrijk. Ik reflecteer hoe ik graag zou willen dat ik zelf ontvangen zou worden. Stel, je komt ergens alleen, ergens nieuw. Je bent uitgenodigd. Op welke manier word je dan welkom geheten? Kijkt iedereen de kat uit de boom of stellen ze zich netjes voor?

Ik zou het erg vervelend vinden als iemand op een feest alleen staat bijvoorbeeld. Dan ben ik degene die het contact gaat zoeken. Dit zou ik ook waarderen als ik daar in mijn eentje zou staan. Dit heeft niets te maken met uiterlijk of geslacht. Eenieder heeft een verhaal. Sommigen zijn verlegen, sommigen kletsen je de oren van je hoofd.

Een afknapper zijn mensen die bij voorbaat een arrogante houding aannemen. Welke roem je denkt te hebben zou niet uit moeten maken. Je kunt altijd respectvol met elkaar om gaan."

Welk nummer (muziek) blijf je altijd geweldig vinden?

"Ik heb een ontzettende brede muzieksmaak. Er zijn weinig muziekstijlen waar ik nog niet naar geluisterd heb. Het is natuurlijk wel zo, dat de spanningsboog soms korter gespannen dan anders. Als ik bootcamp uur geef, wil je uptempo muziek met een flinke beat. Als het een mooie zomerse dag is, maak je mij blij met reggae muziek. 's Ochtends als ik onderweg ben, luister ik vaak naar foute muziek om in de stemming te komen. Op het werk, als ik lekker in mijn ritme zit, neurie ik op bijna alle muziek mee, tot irritatie van sommige collega’s ?"

Hoe bewaak je de balans tussen werk en privé?

"Het is niet makkelijk om de knop van het werk uit te zetten. In de incassobranche ben je eigenlijk altijd wel bezig. Je kunt niet op vaste tijden werken. Je werkt ook in de avonden en in het weekend om je klanten te helpen. Dat doe je dan door de wanbetalers op onverwachte momenten te bellen, in plaats van elke dag om hetzelfde tijdstip. Toen ik startte bij Straetus wilde ik natuurlijk een goede indruk maken. Ik kwam uit een geheel andere branche en je steekt er ontzettend veel tijd in.

Inmiddels na anderhalf jaar weet ik op sommige momenten dat ik de knop kan omzetten, al komt de term ‘never not working’ regelmatig voorbij. Gelukkig werkt mijn vriendin ook onregelmatig. Ik ben een ochtendmens waar bij haar na 15:00 de productieve uren pas beginnen.

Sinds begin van corona hebben we een hond, genaamd Mattie. Doordat je met hem veel wandelt, ontkom je even aan de dagelijkse routine. Hetzelfde geldt momenteel voor mijn golfpassie. 9 holes door de baan, de telefoon even aan de kant en even je hoofd leeg maken."

Wilde je toen je jonger was dit werk al doen? Zo niet, wat dan wel?

"De jonge Tom wilde een professionele sporter worden. Bovengemiddeld goed in vrijwel alle balsporten, maar niet goed genoeg. De meeste kansen kreeg ik met voetbal, maar op mijn 17e heb ik gekozen om het niet te doen. Dan moet je achteraf ook niet denken, wat als…

Het grootste gedeelte van mijn leven was ik werkzaam in de sportbranche, maar nu op eigen benen een nieuwe uitdaging in de incassowereld!"

Wat is de belangrijkste reden om jullie als bedrijf in te schakelen?

"Geld zal altijd een belangrijke rol spelen. Je wil geen gezeur over geld, dat levert altijd problemen op. Het kost ook gewoonweg te veel geld om je daarmee bezig te houden. Je bent geen ondernemer te worden om je met negatieve zaken bezig te houden.

Ik draag jouw business op een positieve, klantvriendelijke manier naar buiten, maar zorg wel dat jouw achterstallige betalingen worden voldaan. Ik bespaar jou de tijd die jij in het vergroten en verbeteren van je bedrijf kan steken."

Wat vind je het leukste aan netwerken?

"Om echt contact te maken met anderen, moet je ze zien, in het echt. In het afgelopen jaar met al die online meetings kon ik mezelf maar matig uiten. Ik wil graag zien in welke omgeving andere ondernemers werken. Gesprekken aangaan op basis van omgeving. Gelukkig lijkt het er binnenkort weer op dat we in real life kunnen afspreken."


Tom Haggeman - Eigenaar
Straetus Incasso - locatie: Achterhoek

Website
Financiële dienstverlening Interview met een lid